Odgoj pasa

umiljat-ili-agresivan.jpgIako živi u civilizaciji, pas je i dalje predodređen da lovi divljač, čuva i okuplja ovce, vuče saonice i bori se s vukovima pa sve ovisi o njegovoj dresuri

pas-lovi-loptu-mala
Umjetnost odgoja je u tome da se iskoriste prirođene osobine psa. Donošenje je jedna od njih. Pas se donošenju uči u igri, a vu­ku je ono nužno potrebno za pre­življavanje. Bez te navike vuk ne bi mogao prehraniti sebe i svoju obitelj.

sto-pas-treba-znati.jpgOdgoj psa počinje praktički od dolaska u kuću, kada ga počinjete učiti gdje se obavlja nužda. Kod pasa, kao vrste koja živi s drugom vrstom (ljudima), a redovito ima i kontakte sa svojom vrstom (psima), izraz "dobro socijaliziran i odgojen" znači, da se moraju naučiti ponašati i prema ljudima i prema drugim psima.

 

karakter.jpg
Osjeća li se kao "vođa čopora", vjerojatnije je da pas neće prihvaćati naredbe svoga gazde i u svakoj će se prilici ponašati nekontrolirano

govor-psa-mala
Mahanje repom, položaj ušiju, tjelesni stav, njuškanje, nakostriješena dlaka - saznajte što vam vaš omiljeni ljubimac pokušava reći

unistavanje_namjestaja_mala
Žvakanje namještaja jedan je od problema koji muči mnoge vlasnike pasa.

osnove odgoja psa
Najosnovnije je da pas reagira na poziv. To znači da vam na nared­bu "dođi", povezanu sa njegovim imenom, mora prići. Pozovite ga recimo : "Dođi ovamo". Naredba je povezana sa vježbom "sjedi". Pas će vježbu opoziva dobro iz­vršiti samo onda kada savlada i naredbu "sjedi".

Polazište za ovu vježbu je već naučena naredba "ostani", odnosno "mjesto". No, često ta naredba ne pomaže, jer pas ne voli ostati sam, a kada se to i dogodi obično počne lajati. Ne­volje nastaju ako stanujete u ur­banoj sredini ili u neboderu.

21_pas_koji_laje.jpg

Savjeti o tome kako se nositi s psom koji stalno laje.

pitanja-i-odgovori.jpg
 
 
Ovdje možete pronaći pitanja i odgovore koja su postavljali vlasnici pasa voditeljima Kluba za obuku sportskih i službenih pasa (KOSSP) Zagreb.

Poprilično je neprijatna navika da pas laje već zbog najmanjeg povoda ili čak bez razloga. Vaši će se susjedi sigurno užasavati nad tom njegovom sklonošću.