Njega psa

kamenac-na-zubima-mala
Problemi sa zubima mogu pogoršati opće stanje organizma, kao i uzrokovati gastritis, infekciju srčanih zalistaka, bolesti jetre, bubrega te druge bolesti

Istina je da štene možemo oprati već u dobi od 2-3 mjeseca no najvažnije je znati kako i gdje.Prije samog kupanja pripremite sve potrebne "dodatke" kako ne bi psa ostavljali bez nadzora.

Često se pitamo koliko često treba kupati naše ljubimce, da li je potrebno voditi računa o zubima i slično. Odmah ću naglasiti da s kupanjem pasa i mačaka ne treba pretjerivati, jer prečesto pranje oštećuje površinski zaštitni sloj kože. No, postoje situacije u kojima je kupanje neophodno, jer se ponekad naši ljubimci s velikim zadovoljstvom uvaljaju u blato ili još neke druge tvari mnogo neugodnijeg mirisa.

Oštrodlaki psi poput šnaucera i terijera, se ne linjaju tako da je pravilna čovjekova njega neophodan dio njihova održavanja. Kao i kod ostalih pasmina njega i održavanje dlake počinje u najranijoj dobi sa 3-4 mjeseca starosti.

U današnje vrijeme uistinu je velika ponuda kozmetičkih preparata za životinje. To nam omogućava da riješimo mnoge probleme ili nedostatke koji muče naše ljubimce kao npr. poboljšati teksturu tj. kvalitetu dlake, lakše raščešljati svog psa, oživjeti dlaku bez sjaja ili volumena, ukloniti neugodan miris dlake...

Mnogi vlasnici pasa misle kako je šišanje kućnih ljubimaca rezervirano samo za one koji posjećuju izložbe, odnosno, da je to stvar "šminke". No rezultat šišanja nije uvijek izložbena frizura, nego uredan i čist pas, pa zato to spada u higijenske zahvate.

Briga kao prvo obuhvaća osnovnu higijenu vašeg psa pod čime podrazumijevamo brigu o dlaci vašeg psa, redovnom pranju i šišanju, o čistoći ušiju i zubiju te o redovnom odlasku na detaljne veterinarske i kozmetičke preglede.

Različite pasmine zahtjevaju različite načine toaletiranja dlake. Kratkodlaki psi naizgled možda djeluju manje zahtjevni ali je često velik problem njihovo linjanje i kratka sitna dlaka koju ispuštaju po namještaju i cijeloj kući.

Da bi dlaka vašeg kućnog ljubimca bila lijepa, mora izrastati iz zdrave kože. Dlaka naših kućnih ljubimaca vrlo je različita, a prije svega ovisi o pasmini. Zahtjevnost dlake treba uzimati u obzir i pri odabiru psa.

Svi vlasnici pasa znaju da je češljanje njihovih ljubimaca dio osnovne higijene i održavanja dlake. Korisno je naučiti ga na to već od malih nogu (20-ak minuta dnevno ovisno o pasmini). Nažalost, to se ne dešava često jer mnogi vlasnici pasa nisu dovoljna ustrajni, uporni ili su jednostavno lijeni.

PR-VET-malaS buhama se možemo boriti samo odličnim sredstvima, zar ne? No to nije sve . Kako bi u tome bili uspješni potrebno je poznavati nešto o njihovom životu. Moramo znati da buhe žive na psima i mačkama, a u njihovom nedostatku i na drugim životinjama i čovjeku.

pas_pere-zube.jpgKako oprati zube kućnom ljubimcu pitanje je koje muči mnoge vlasnike pasa i mačaka.