Bolesti

dog_heart.jpgSrčane bolesti u pasa

upaljene-sape-malaUzroci ovog problema su različiti iako promjene, bez obzira na uzrok, izgledaju jednako. Šape su izložene mnogim štetnim utjecajima okoline i to prednje šapice više nego stražnje

Pas može progutati nevjerojatne stvari! Sve je dobro dok gutaju gluposti koje su probavljive pa to ne stvara veće probleme. Tako će na primjer manji komadići drva, mekše plastike, aluminijsko pakiranje paštete i slične stvari proći neopaženo kroz probavni trakt psa.

Pasja šapa vrlo je ispostavljena raznim povredama, a i bolestima koje su obično posljedica infekcije. U anatomskom pogledu šapa je vrlo komplicirane građe, a povrede mogu obuhvaćati kožu, hrskavicu pa i kosti. Srećom, tkiva u ovom području imaju vrlo velike regenerativne sposobnosti pa smo ponekad svjedoci potpunog zaraštavanja vrlo opsežnih rana na šapi.

pedigree-malaZdravlje zuba i desni uzima sve veći danak u općem zdravstvenom stanju pasa. Čak 4 od 5 pasa iznad tri godine starosti pati od bolesti zuba i desni, a svega 5% vlasnika svjesno je kako bi njihov pas mogao imati taj problem.

Dilatacija i torzija želuca je po život opasno stanje koje zahtjeva što hitniju intervenciju veterinara.Radi se o perakutnom stanju gdje je potrebno hitno započeti liječenje, iako je unatoč pravovremenoj intervenciji mortalnost relativno visoka.

Žuljevi-kalusi, nastaju na koži na onim mjestima gdje se neposredno ispod kože nalazi kost pa dolazi do pritiska na kožu. Kod pasa su takva mjesta laktovi kukovi.

Ujed zmije je vrlo bolan. Ujedena životinja bolno će zacviliti i to je obično ono što vlasnici prvo primijete. Simptomi trovanja zmijskim otrovom ovise prvenstveno o količini uštrcanog otrova no i o veličini psa.

Šuga je bolest koja se javlja tokom cijele godine, a najizrazitiji simptom je intenzivan svrbež. Uzročnici bolesti su paraziti iz porodice Sarcoptes u koju spada i parazit Notoedres cati koji je uzročnik šuge u mačaka. Oba šugarca (pasji i mačji) imaju mnogo toga zajedničkog - životni ciklus traje 17 do 21 dan.

Psi stradaju zbog radoznalosti, naime svaki će neiskusan pas s velikim zanimanjem proučiti zmiju te će ju uznemiriti, na što će ona reagirati na jedini način na koji se može obraniti-ujesti će radoznalca.