Veterinar

Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom s drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju

zima

Hladniji i kraći dani svakako unose promjene u našu svakodnevnu rutinu, pa tako i u onu vezanu za naše ljubimce. Šetnje s psom se skraćuju i pomiču u ranije poslijepodne, kako bismo uhvatili barem malo danjeg svjetla. Vikend šetnje također su kraće, jer je dan kratak pa se rijetko tko odlučuje na cjelodnevni izlet. No, naši psi ne bi se bunili da ih u šetnje vodimo jednakim intenzitetom kao i za lijepa vremena. Njima, naime, hladnoća, posebno ova pitoma, primorska, ne smeta naročito. Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom s drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju. Hladnoću će psi podnijeti mnogo bolje nego ljetnu vrućinu, pa je ovo zapravo idealno vrijeme i za duže šetnje.

Ukoliko se odlučite za šetnju na snijegu, obratite pažnju na nakupljanje leda među prstima, posebno kod dugodlakih pasa. Ponekad se stvore takvi grumeni leda i dlake da psu otežavaju kretanje po snijegu. Pomognite mu malo tako da odlomite komadiće leda. Igra s grudom snijega nije opasna, zdrav pas u dobroj kondiciji ne bi smio imati nikakve posljedice od toga što je pojeo malo snijega.

Što se tiče malenih kratkodlakih pasa, koji se često tresu ne samo od hladnoće, već i od uzbuđenja, nije loše da imaju zimsku garderobu.

Danas su na raspolaganju cijele modne kolekcije odjeće za pse, pa će svatko naći nešto što mu odgovara. Kaputići nisu samo šminka, kada je jako hladno, naše kućne maze osjećat će se ugodnije ako su obučene.

Jednako važi za kabanice koje šetnju za kišna vremena čine sasvim prihvatljivom.

Psima koji žive vani treba već u jesenskim mjesecima ponuditi kvalitetan i obilniji obrok nego ljeti kako bi se dobro pripremili za zimu. Svakako im treba omogućiti pristup kućici koja ima dobru izolaciju od zime i od vjetra. Kvalitetna kućica mora biti podignuta od poda barem desetak centimetara, a poželjno je da se unutar nje nalazi pregrada iza koje se pas može skloniti od propuha. Isto važi za vanjske mace. Ako ih dobro pogledate, vidjet ćete da su se već sada sve fino zaokružile, nakupile masnog tkiva kako bi lakše preživjele zimu. No, nije na odmet sagraditi im koju kućicu. Takve kućice za mace nalikuju onima za ptice. Dobro ih je smjestiti na visini od jednog do dva metra od tla. Stavite li unutra koju staru krpu ili malo slame, mace će vam biti zahvalne.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com