Veterinar
vitamini
Gotova hrana za kućne ljubimce sadrži dovoljne količine vitamina i minerala te ih nije potrebno dodavati zdravom psu koji jede takvu hranu

Vitamini su čarobna riječ, jedna od onih koje najčešće čujete u veterinarskim ambulantama. Vitamini se daju svim psima, u svim mogućim oblicima, u svako doba i u što većim količinama. Bez obzira na to od čega pas ili maca boluju, vlasnici često pitaju: "A da mu date neku vitaminsku injekciju?" Vlada, dakle, sveopće mišljenje kako vitamini liječe sve, kako ne mogu štetiti, štoviše, da su uvijek korisni.

Pogrešno mišljenje. Vitamini su ponekad neophodni, ponekad mogu štetiti i nisu svi vitamini tako bezazleni kako mislimo samo zato jer ih u ljekarnama možemo kupiti bez recepta te ih sami doziramo kako nas je volja.

Kao prvo, naglasit ću da gotova hrana za kućne ljubimce sadrži dovoljne količine vitamina i minerala te ih nije potrebno dodavati zdravom psu koji jede takvu hranu. Vitamini s kojima se kod pasa i mačaka najčešće pretjera su vitamini A i D. Hipervitaminoza A česta je u mačaka koje se hrane jetrom. Velike količine vitamina A toksično djeluju na stanice hrskavice i kostiju pa bolesna životinja šepa te dolazi do malformacija kostiju glave i kralježnice.

Hipervitaminoza D u pasa najčešće je izazvana najboljim namjerama vlasnika koji, u želji da potpomognu rast kostiju, nekontrolirano sipaju u hranu preparate koji sadrže kalcij i vitamin D. Promjene se javljaju na koži, životinji slabi apetit, dolazi do kalcifikacije mekih tkiva, zatvora, a može doći i do zatajenja bubrežne funkcije te raznih neuroloških poremećaja. U veterinarskim ambulantama vitamine dajemo onda kad za to postoji indikacija, dakle, kao svaki drugi lijek. Indikacije za davanje vitamina su nedostatak određenog vitamina u prehrani, oporavak od teže bolesti i slično.

Što se tiče preparata koji sadrže vitamine B kompleksa, stvar nije tako ozbiljna. Ako i date preveliku dozu tih vitamina, organizam psa sam će odbaciti višak i to neće imati štetnih posljedica, ali neće ni koristiti. Neki vitamini, kao što je vitamin K, imaju svoje specifične indikacije. Tako se preparati tog vitamina koriste kao protuotrov kod trovanja otrovima za štakore i vrlo često spašavaju život naših ljubimaca.

Vitamin E u kombinaciji sa selenom često ćemo preporučiti kod određenih problema s plodnošću, no i tada se strogo prate doze vitamina koje se daju, kao i period davanja.

Vitamin E, kao i vitamine B kompleksa, često koristimo i kao potpornu terapiju kod nekih oboljenja kože. O vitaminu C se mnogo pričalo i često su davane velike doze u svrhu sprečavanja razvoja displazije kuka. No, treba znati da ni vitamin C nije uvijek bezazlen i da može pogoršati stanje kod nekih oboljenja.

U svakom slučaju, odluku o tome kad, kako i koji vitamin treba dati prepustite svom veterinaru ili barem potražite stručni savjet, posebno prije dugotrajnog dodavanja vitamina u prehrani ljubimca.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com