reakcija-cijepljenjaVakcinacijom stimuliramo imunološki sistem psa pa to može izazvati određene nuspojave. Tako se smatra normalnim ako je pas na dan kada je cijepljen nešto mirniji, lošije volje. Može se pojaviti lagano povišenje tjelesne temperature koje traje dan ili dva. Ponekad se javlja prolazno šepanje.

Alergična reakcija na vakcinu je dakako moguća, kao i na svaki drugi lijek koji se unosi u organizam. Najčešće viđamo oblik alergične reakcije kod kojeg dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja "kvrga" po cijelom tijelu.

Može se pojaviti nagon za povraćanjem. Do ovakve reakcije može doći odmah po aplikaciji cjepiva, nakon nekoliko sati ili u roku od dva dana od cijepljenja. Ako nakon cijepljenja pas povraća, svakako treba konzultirati veterinara. Ne mora se ništa dogoditi, ali je to signal za pojačani oprez.

Psa koji je jednom imao bilo kakvu sumnjivu reakciju nakon cijepljenja, nemojte cijepiti na terenu ili kod kuće jer većinom na terenu veterinari nemaju na raspolaganju svu opremu i lijekove koji mogu biti neophodni kod ozbiljne alergične reakcije. Informirajte veterinara o prethodnim reakcijama PRIJE nego psu da cjepivo. Iz osobnog iskustva mogu reći da mnogi vlasnici spomenu prethodnu reakciju na cjepivo tek nakon što sam dala cjepivo, pa mislite na to.

Alergične reakcije kod kojih dolazi do stanja šoka su ekstremno rijetke.

Neki psi (posebno malenih, temperamentnih pasmina) ponekad reagiraju na cijepljenje vrlo burno. Može se dogoditi da jako cvile i nekoliko minuta nakon aplikacije cjepiva, što dakako, jako prestraši vlasnike, posebno djecu. Tada preporučim stavljanje hladnih obloga na mjesto aplikacije cjepiva.

Ponekad su takvi psi cijeli dan bezvoljni bez obzira na to da li su dobili cjepivo ili neki drugi lijek - jednostavno takva manipulacija kod njih izazove stresnu reakciju što ne spada u alergične reakcije i nije tako opasno.

Tako osjetljivog psića ne treba puštati samog nakon cijepljenja. Treba ga držati u krilu i maziti cijeli dan. Za takve osjetljive pse treba unaprijed isplanirati cijepljenje, kako biste mogli biti s psićem cijeli dan, kako ne bi bio bez nadzora.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin