Veterinar
problemi-sa-srcem
Vlasnici obično primijete da njihov pas povremeno kašlje, otežano diše, slabije jede i brzo se umara. Ponekad dolazi do oticanja trbuha ili ekstremiteta

U ljetnim mjesecima, pri visokim temperaturama, posebnu pažnju moramo posvetiti starijim psima, pogotovo ako je naš ljubimac srčani bolesnik. Srčane tegobe javljaju se kao posljedica urođenih srčanih mana ili pak degenerativnih promjena na srcu do kojih dolazi starenjem.

Štenad s urođenom srčanom manom uglavnom ne napreduje kako treba i obično ne dožive odraslu dob, pa se mnogo češće srećemo sa starijim psima kod kojih je došlo do degenerativnih promjena na srčanim zaliscima. Najzastupljenije su pasmine pudl, koker španijel, bokser i buldog te njemački ovčar. Simptomi bolesti srca ovise o tome koji je dio srca zahvaćen degenerativnim promjenama.

Vlasnici obično primijete da njihov pas povremeno kašlje, otežano diše, slabije jede i brzo se umara. Ponekad dolazi do oticanja trbuha ili ekstremiteta. Vlasnici koji pozorno prate svog ljubimca primijetit će bljedoću sluznica i neujednačeni srčani ritam. Tako vlasnici često sami primijete da njihovom psiću "jako lupa srce" što je već svakako sasvim dovoljno za posjet veterinaru. U težim slučajevima može doći i do toga da pas kolabira. U tom slučaju potrebna je hitna intervencija veterinara. Dobro je da podsjetite veterinara da pri svakome cijepljenju presluša srce vašeg psa kako bi se eventualna bolest otkrila što ranije.

Oboljelog psa pregledamo i eventualne nepravilnosti u radu srca dijagnosticiramo slušanjem rada srca i EKG-om te ultrazvučnom pretragom srca. Nažalost, promjene koje su nastale na zaliscima ili srčanom mišiću ne možemo popraviti, ali lijekovima ćemo poboljšati rad srca u novonastalim uvjetima i tako psu pružiti bolju kvalitetu života. Važnu ulogu kod ovih oboljenja igra i dijetalna ishrana koja je, kao i terapija, individualna za svakog psa.

Na vlasniku je da se što točnije pridržava veterinarskih uputa te da prihvati činjenicu da je pas kronično bolestan. Pas sa srčanim problemima i dalje želi ići u šetnju, veseli se kao prije, a vama za ljubav trčat će za štapom ili lopticom iako ga to može koštati života.

Na vama je da pazite na to da šetnje budu kratke te da se pas ne izlaže nikakvom većem fizičkom naporu kao ni vrućini. Propisane lijekove treba davati više puta na dan, pa se prije početka terapije obično posavjetujemo s vlasnikom da se vidi je li provođenje terapije uopće moguće.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com