Veterinar

Nokti štenadi su vrlo mekani, pa umjesto posebnih škara možemo koristiti i običnu grickalicu za nokte

njega-noktiju

S njegom noktiju kod pasa započinje se već od prvog dana kada štene stigne u novi dom. Pri prvom posjetu veterinaru, većina vlasnika postavit će pokoje pitanje o malim, oštrim noktićima. Nerijetko su ruke vlasnika, posebno djece, prepune tragova koje te male kandžice ostave na koži tijekom igre. Svako zdravo štene dobar dio dana provesti će u igri, pri čemu će jednako orno koristit i oštre, mliječne zube, ali i šapice...

Tako već u dobi od dva mjeseca prvi puta režemo nokte. U tu svrhu koristimo posebne škare kojima nokat skratimo. Nokti štenadi su vrlo mekani, pa umjesto posebnih škara možemo koristiti i običnu grickalicu za nokte. Kada su nokti bijeli, mnogo je lakše procijeniti do kuda se smije odrezati jer je krvna žila vidljiva. No, kod crnog nokta, žilu ne možemo vidjeti, pa je potrebno određeno iskustvo kako bi se dobro procijenilo koliko se smije odrezati.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca to rade sami, a neki radije prepuštaju taj posao veterinarima ili groomerima. U većini slučajeva psi kod kuće nisu oduševljeni ovakvim tretmanom, a i ako vlasnik reže nokte, nema tko držati psa. Stoga se to lakše obavi kod veterinara - u dvoje. Kraćenje noktiju nije bolno, kratimo samo vrh nokta koji nije prokrvljen. Nerijetko se psi jako opiru rezanju noktiju, jer je većina pasa osjetljiva čim im se diraju šapice. Najčešće se radi o psima koji nisu navikli na postupak kraćenja noktiju, jer im se to počelo raditi tek kada su već bili odrasli. Nokti odraslih pasa, za razliku od onih kod štenadi, mogu biti iznimno debeli i tvrdi. Posebno je to čest slučaj kod starih pasa velikih pasmina. Tada bez pravog alata rezanje nokta nije nimalo jednostavno. Nakon korekcije dužine nokta škarama, preporučujemo blago turpijanje nokta, naravno, ukoliko pas ima toliko strpljenja. Nakon škara, nokat ponekad ostane oštar, a turpijanjem se to značajno ublaži. Posebnu pažnju treba posvetiti noktima tzv. "petog" prsta na prednjim, pa i stražnjim nogama, jer oni ne dotiču pod pri hodu, pa mogu narasti vrlo veliki i urasti u kožu.

Za većinu pasa korekciju noktiju preporučujemo obaviti svaka dva do tri mjeseca. Naravno, ovaj postupak nije neophodan baš svim psima. Psi koji su dovoljno teški da vlastitom težinom pri hodu "izbruse" nokte, nikada ih ne moraju rezati. Izbrusit će ih u šetnji po asfaltu i betonu. Ukoliko šeću po šumi i samo po mekšem tlu, može se dogoditi da je i većem psu potrebno korigirati dužinu nokta.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com