Veterinar
ljetovanje
Planiranje godišnjeg odmora s psom nije nimalo jednostavan zadatak, a slično je onome kada imate malu bebu. Odlazite li na more, zaboravite ostanak na plaži po cijeli dan. Suncobran i kupanje u moru, pa čak ni debela hladovina nisu dovoljna zaštita za psa.

Često imam priliku promatrati turiste s psima na plaži. Psi su uglavnom bezvoljno ležali, dahtali i pokušavali iskopati rupu u pijesku ne bi li se makar malo zaštitili od sunca. Njihovi vlasnici davali su sve od sebe: mokri ručnici, nasilno kupanje svakih pet minuta, zdjelice sa svježom vodom... No, unatoč trudu vlasnika ni jedan od spomenutih pasa nije se odmarao. Izgledali su umorno, nesretno i ispaćeno. To je za njih gnjavaža i maltretiranje. Sretniji bi bili da su ostali doma kod neke none ili prijatelja.

Ukoliko je pas pristojan, možete ga ostaviti u hotelu ili apartmanu dok ste vi na plaži. Ukoliko je od onih koji grebu po vratima i laju dok se ne vratite (kao moj) onda zaboravite jer osoblje hotela neće biti nimalo oduševljeno.

Osim vrućine, problem su i plaže pune djece čiji roditelji nisu zadovoljni ako među djecu uleti i nečiji pas. To je razumljivo jer moramo znati da nisu svi ljudi pasoljupci. Ako volite planinski zrak po ljeti, nema problema. Tamo možete šetati po šumi cijeli dan bez straha od toplotnog udara.

No, ako ipak preferirate vrućinu na plaži najbolje je da vaš ljubimac ostane kući. Nemojte zbog toga imati grižnju savjesti jer sam sigurna da nijedan pas ne uživa u onom što mi zovemo ljetne radosti. Ukoliko ljetujete u kampu situacija je povoljna. Šator u debeloj hladovini pružit će adekvatnu zaštitu i vama i psu, no netko bi uvijek morao biti s psom u šatoru da ne ostaje sam.

Putovanje brodom dobra je varijanta za vlasnike pasa iz više razloga. Ima dovoljno mjesta za šetnju i nema vrućine kao u autu. Malo je problem obavljanje nužde ako put traje 12 sati, no poslužit će kakva donja paluba na kojoj nema putnika. Pa ako još sve zalijete bocom vode, ne bi vam trebao nitko zamjeriti. Još jedna je prednost što za sada na Jadrolinijinim brodovima psi ne plaćaju putnu kartu. Na katamaranima da, ali brod vam je ionako komotniji. Potrebna je samo uzica i brnjica te naravno dobra volja za nešto duži put.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin