Veterinar
kontracepcija
Vlasnici ženki vrlo često postavljaju pitanja o spolnom ciklusu i metodama sprečavanja koncepcije, bilo da se radi o psima ili o macama. S obzirom na broj napuštenih pasa i mačaka u našoj zemlji te na nizak standard, psiće i mačiće vrlo je teško udomiti pa je to osnovni razlog zbog kojeg ne želimo da naša ljubimica ima pomladak.Jedan od razloga svakako je i zauzetost vlasnika, jer maleni zahtijevaju brigu svoje mame, ali i dobar dio vašeg slobodnog vremena.

Najdjelotvornija metoda za kontrolu reprodukcije naših ženskih kućnih ljubimaca jest operativni zahvat koji nazivamo sterilizacija. U svijetu se ovaj zahvat vrši već kod sasvim mladih kuja i mačaka, točnije prije prvog ciklusa. Pojava prvog ciklusa kod kuja determinirana je njihovog veličinom, tako da se velike kuje prvi puta tjeraju kasnije, a male kujice ponekad već u dobi od 6 mjeseci. To znači da male kujice (do npr. 10 kg) možemo sterilizirati već u dobi od pet mjeseci, a velike u dobi od deset mjeseci. Ovi podaci nisu sasvim točni jer period rasta i razvoja ovisi i o konstituciji psa, a ne samo o njegovoj veličini. No, pri pregledu psa na obaveznom cijepljenju veterinar će svakog vlasnika individualno savjetovati kada bi bilo najbolje izvršiti taj zahvat. Za mace zahvat savjetujemo već u dobi od pet mjeseci.

Sterilizacijom se obično odstranjuju jajnici i maternica (u nekim slučajevima samo jajnici, što ovisi o tome da li je maternica zdrava ili ne). Jedan od razloga zbog kojeg se vlasnici dvoume oko sterilizacije jest to što se radi o operativnom zahvatu koji se vrši u općoj anesteziji što je povezano s određenim stupnjem rizika.

Međutim, kod mladih zdravih životinja rizici su značajno manji nego kod starijih ženki koje moramo sterilizirati zbog tumora dojke, upale maternice, cista na jajnicima i sličnih patoloških stanja.

Kod nas su još uvijek prilično popularne tzv. "kontracepcijske injekcije". Radi se o hormonalnom preparatu koji blokira ovulaciju, no istovremeno ima i cijeli niz neželjenih nuspojava. Jedna od najčešćih je nastanak cistične hiperplazije sluznice maternice koja može rezultirati gnojnom upalom maternice, a povezuje se i s pojavom tumora dojke. To se obično događa kod ženki koje su kontracepciju dobivale više puta, no može se desiti i nakon samo jedne injekcije. Ovaj preparat preporučamo kao svojevrsnu "prvu pomoć" u nekim situacijama kada je vlasniku izuzetno nezgodno da se kujica tjera, a nije u mogućnosti dovesti kujicu na operaciju (npr. tjerat će se baš u vrijeme vašeg godišnjeg odmora).

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com