Veterinar
kako-hraniti-psa
Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, vrlo je vjerojatno da ste mu ponudili preobilan obrok, pa smanjite onaj sljedeći

Pitanja o pravilnoj prehrani svakako su najčešći upiti u veterinarskim ambulantama. Danas je na tržištu prisutno toliko vrsta gotovih hrana za pse da je izbor zaista neograničen i upravo stoga su novopečeni vlasnici pasa često zbunjeni i nisu sigurni što je zapravo dobro za njihovog psa. Isto tako, svakodnevno se srećemo s različitim problemima koji nastaju kao posljedica grešaka u načinu hranjenja.

Važno je uvijek imati na umu da je pas mesožder, što, dakako, diktira odabir vrste hrane kao i način hranjenja. Zubalo psa je stvoreno za trganje, sjeckanje i drobljenje hrane, a ne za žvakanje. Pas vrlo slabo žvače i vrlo slabo slini zalogaj. Isto tako, pas, u usporedbi s biljožderima, ima mnogo kraći probavni trakt.

Naime, hranjive tvari iz biljaka teško su probavljive, pogotovo za organizam za koji je priroda predvidjela da jede meso. Idealan obrok za pse koji žive u divljini (vuk) je životinja koju su ulovili. Takav obrok sadrži idealan omjer bjelančevina, masti, ugljikohidrata te vitamina i minerala, kao i teško probavljivih sastojaka (balasta) koji potiču probavu.

Razumije se da našim kućnim ljubimcima nećemo ponuditi takav obrok, ali ćemo im ponuditi gotovu hranu za pse koja je izbalansirana od strane stručnjaka ili kod kuće spremljen obrok za čiju su pripremu potrebna barem osnovna znanja iz prehrane. Gotova hrana obično je kategorizirana po starosnim skupinama jer su potrebe štenadi drugačije od onih u odraslog psa - maleni organizmi (pinč, mali terijeri, općenito maleni psi), imaju mnogo brži metabolizam od velikih pasa pa se i u tom smislu razlikuju njihove potrebe za energijom.

S pravilnim režimom hranjenja treba početi čim štene stigne u novi dom. Moja je preporuka da hrana psu ne stoji stalno na raspolaganju već da jede uredne obroke u pravilnim vremenskim razmacima. Broj obroka ovisi o veličini i starosti psa. Hrane mora biti toliko da zdjelica uvijek ostane prazna. Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, vrlo je vjerojatno da ste mu ponudili preobilan obrok, pa smanjite onaj sljedeći. Štenci nemaju razvijen osjećaj za sitost pa se nerijetko prejedu, što može uzrokovati širenje želuca i oštećenja njegove stijenke. Ako im dajete male obroke, to se neće dogoditi.

Bolje je da je pas malo gladan (pa će to nadoknaditi sljedećim obrokom), nego da se svaki put optereti prevelikim obrokom. To posebno vrijedi za lakome pse koji su u stanju pojesti nevjerojatne količine hrane - na vama je da to kontrolirate te dajete psu onoliko hrane koliko mu je optimalno potrebno, a ne koliko bi on pojeo!

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com