Veterinar
jednog-ili-dva-psa
Većina ljubitelja pasa počne s nabavkom jednog psa. Oduševe se i zaljube u novog člana obitelji, a radi li se o kujici počnu razmišljati o leglu ("samo jednom, zbog nje"). Jedan od „čupavaca" iz legla posebno vam priraste za srce, odgađate njegov odlazak u novu okolinu i eto... Odjednom ste vlasnik dva psa!

Radi li se o mužjaku i ženki iste pasmine koji su u rodu (mama i sin) doći će do sitnih problema kad se kujica bude sljedeći put tjerala. No, tu se radi o svega pet-šest dana dva puta godišnje, pa se nekako, uz lajanje i cviljenje mužjaka, riješi i taj problem.
No, kad imate mužjaka i ženku prilično ste ograničeni u druženju s drugim psima, osobito ako se radi o psima koji su skloni istospolnoj agresiji.

Radi li se, pak, o psima istog spola, problemi mogu biti veći. Odrasli mužjaci, odnosno odrasle ženke u nekim slučajevima, ne pristaju na složan obiteljski život kakav smo mi zamislili, već pokušavaju, svaki za sebe, izboriti dominantan položaj u odnosu na drugog psa. Često se potuku, a vlasnici, koji uglavnom jednako vole oba psa, iznalaze raznorazne razloge kako bi opravdali onoga (onu) koji započinje tuču.

Takve situacije završe najčešće odlaskom jednoga od pasa ili se jedan od njih uspije dočepati "prijestolja" i pokoriti drugoga.

Jasno je da uspješnost zajednice više pasa najviše ovisi o tome o kakvim je psima riječ - ima pasa koji su najsretniji u čoporu i tako će najbolje funkcionirati. Sama veličina psa igra važnu ulogu, pogotovo ako živite u stanu na 12. katu.

Kupite li par, nadate se idiličnoj atmosferi, no, kao i u svakoj "vezi" i tu će biti trzavica koje vas ne moraju zabrinjavati!

U svakom slučaju, dva psa zajedno uče mnogo brže nego kad je jedan pas sam, život im je ispunjeniji, mnogo više vremena provode u igri. Jedan drugoga zabavljaju pa mnogo lakše podnose odlazak vlasnika na posao.

Vlasnici više pasa uglavnom nemaju problema s izbirljivošću prema hrani i ostavljanju obroka u zdjelici.

Imate li mogućnost za držanje još jednog psa, uživate li u radosti njihove igre, zabavlja li vas njihovo međusobno komuniciranje i ophođenje, brzo po još jednog ljubimca!

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com