Veterinar
ampule-za-krpelje
Toplo i vlažno proljetno vrijeme ujedno je i vrijeme kada počinju problemi s krpeljima.

Danas je na tržištu prisutan veliki broj različitih preparata koji su namijenjeni zaštiti naših kućnih ljubimaca od vanjskih nametnika. Najčešće se radi o zaštiti od buha i krpelja, ali postoje i sredstva koja imaju značajno širi spektar djelovanja.

Na raspolaganju su nam u obliku sprejeva, ampula, ogrlica, šampona pa i medaljona. Odabir zaštitnog sredstva uvelike će ovisiti o navikama i načinu života vašeg ljubimca kao i o vrsti njegove dlake.

Možemo reći da su preparati u obliku ampula (spot on aplikacija) vlasnicima nekako najdraži. Vrlo su djelotvorni, a njihova je aplikacija jednostavna. Upravo zbog jednostavnosti aplikacije često zanemarimo čitanje uputa, što dovodi do pogreške u načinu na koji sredstvo koristimo, a tako i do smanjenja njegove djelotvornosti.

Potrebno je odabrati ampulu za točnu kilažu vašeg psa ili mace. Ukoliko je ampula slabija, neće biti djelotvorna. Ovo je česta greška u odabiru jačine spota, pri čemu ulogu igra i cijena - ampula za manju kilažu je jeftinija.

Većinu ovih sredstava ne smije se aplicirati na mokru životinju, a preporučuje se da se pas ili maca ne smiju smočiti najmanje dva dana prije i dva dana nakon aplikacije spota.

Jedna ampula namijenjena je jednoj aplikaciji. To znači da treba potrošiti sav sadržaj ampule odjednom. Dlaku treba razmaknuti i sredstvo staviti na kožu po uputama proizvođača.

Neke su ampule predviđene za pse, a otrovne su za mačke! Često dolazi do trovanja mačaka jer vlasnici dio ampule namijenjene psu nakapaju i na macu. Naravno, na sredstvu je jasno naznačeno da ne smije na mačke, pa je čitanje uputa zaista važno. Većina ampula pruža zaštitu u periodu od 4 tjedna. Oko ovoga su vrlo česte zablude. Naime, ampule se prodaju na komad. Kako su u pakiranju 3 ili 4 ampule, na kutiji će pisati da je to zaštita za 3 ili 4 mjeseca. No, taj se podatak odnosi na cijelo pakiranje, a ne na pojedinačnu ampulicu.

Postoje spotovi namijenjeni macama koji ne djeluju na krpelje već samo na buhe. Obično su jeftiniji od onih namijenjenih zaštiti i protiv buha i krpelja, pa privuku vlasnike mačaka prvenstveno cijenom. Svakako se uvjerite da je to ono što trebate, odnosno da vašoj maci treba zaštita samo protiv buha (jer primjerice ne ide van, pa nema opasnosti od krpelja).

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com