VII. FCI skupina

Češki oštrodlaki ptičar

ceski-ostrodlaki-pticar

Hrvatsko ime: Češki oštrodlaki ptičar
Službeno ime (FCI): Bohemian wire-haired Pointing Griffon
Originalno ime: Ceský Fousek
Nadimak: Böhmisch Tauhbart, Barbu tchèque, Grifón de muestra bohemio de pelo duro, Cesky Fousek, Rough-coated Bohemian Pointer, Barbu Tch

FCI No: 245
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip grifon
Namjena: Lovački pas

Zemlja porijekla: Češka
Visina: 58cm - 66cm
Težina: 22kg – 34kg
Životni vijek: 8 - 10 godina
Štenci: 5 – 7 prosječno

Češki oštrodlaki ptičar je pasmina koja pripada obitelji oštrodlakih pasa za lov puškom i potječe iz Bohemije, predjela koji čini dio Češke republike. Naziv Cesky Fousek zapravo znači "češki pas sa bradicom". To je dopadljiva pasmina koja se ističe svojom bojom i rasporedom dlaka na licu. Češki oštrodlaki ptičar ima bradu i brkove. Ženke se nazivaju Ceska Fouska, a mužjaci od milja CF.

CF je višenamjenski pas za lov s oružjem, koji je vrlo cijenjen ne samo u rodnoj zemlji, već i u ostalim europskim zemljama. To je višenamjenski pas koji je jednako spretan na polju, u šumi i na vodi. CF je prvenstveno pas za lov s oružjem koji briljira u pokazivanju, gonjenju i donošenju. On je entuzijastičan lovac koji ima dovoljno izdržljivosti da pokrije veliko područje i dovoljno upornosti da neumorno traži pticu na bilo kakvom terenu.

CF je prevenstveno uzgojen za rad, a radit će itekako! Ovi psi imaju nasljedne lovne sposobnosti, no ako ih još propisno obuči, lovac neće moći poželjeti boljeg pratitelja u lovu. Osim što su vrlo inteligentni, imaju nasljednu pseću potrebu da ugode, pa ih je stoga vrlo lako trenirati.
CF koji radi na terenu zaista je fantastičan prizor. Vođen svojim finim njuhom, pas će bez greške krenuti u msjeru u kojem se nalazi plijen, bez obzira da li je u vodi ili u gustoj vegetaciji. On je izvanredan lovac na patke, no ne treba sumnjati niti u njegovu sposobnost da ulovi krupnu divljač poput vepra.

Češki oštrodlaki ptičar je prema saznanjima drugi najčešće korišteni lovni pas u Češkoj i Slovačkoj. Cijenjen zbog svojih odličnih lovnih sposobnosti, on je isto tako izvrstan čuvar i jako privržen kućni pratitelj. Taj radni pas, toliko cijenjen u svojoj zemlji porijekla, dobiva na popularnosti i u drugim dijelovima svijeta.